Izdvojeno

Odvikavanje od pušenja

Mršavljenje

Liječenje alergija

Bolni sindromi

Anti-stres tretmani

Ostali tretmani

O homeopatiji

ŠTO JE HOMEOPATIJA?


   Homeopatija ili homeopatska medicina je način liječenja kojim se stimulira životna sila ili energija tijela, kako bi sama izliječila bolest.
   Homeopatske postavke sežu od doba Hipokrata (460-400g.p.n.e.) koji je razlučio teze suprotnosti i sličnosti te ukazao na prednost liječenja po principu slično se liječi sa sličnim.
   Homeopatsko liječenje koristi se unatrag 200 godina zahvaljujući slavnom njemačkom liječniku i kemičaru Christianu Samuelu Friedrichu Hahnemannu (1755 - 1843.g.).
   On je ustvrdio da bolesti ljudskog organizma nisu bile tretirane ni racionalno niti na osnovu logičkih principa, nego prema različitim ezoteričnim, hipotetičknm, ljekovitim paradigmama, gdje je pravilo liječenja po principu suprotnosti - CONTRARIA CONTRARIS CURENTUR (alopatska medicina). Hahnemann je dokazao upravo suprotno tj. da bi se liječilo blago, brzo i kontinuirano, kod svake bolesti treba odabrati lijek koji izaziva sličnu kliničku sliku - SIMILIA SIMILIBUS CURENTUR (homeopatija).
   Da bi potvrdio navedenu tezu, na sebi je proveo poznato ispitivanje kininovca koji je izazvao simptome malarije, a isto tako ih liječi kod oboljelih od te bolesti. Upravo zahvaljujući tom početnom eksperimentu sa CINCHONOM, ustvrdio je da radnici koji rade u tvornicama kinina, pate od trovanja kininom, a simptomi su slični simptomima malarije.
   Jedan od osnovnih principa homeopatije je holistički pristup "Cilj je pacijent, ne bolest". To podrazumijeva tretiranje pacijenta kao cjeline i kao individue i to na svim nivoima: tjelesnom, emocionalnom, mentalnom i duhovnom.
Rukovodeći se tim principom zdravstveni pofesionalci širom svijeta pokazuju povećan interes za homeopatiju. WHO (Svjetska zdravstvena organizacija)  također ju je priznala kao učinkovit način liječenja.
   U zemljama diljem svijeta, USA, Meksiko, Indija, Sri Lanka, posebice zemljama zapadne Europe,  Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji homeopatija se u značajnoj mjeri koristi u liječenju. Homeopatska medicina, kao način liječenja spada na 2. mjesto po svojoj primjeni.

LIJEČENJE HOMEOPATIJOM

Homeopatijom se liječe akutne i kronične bolesti, stanja i simptomi kao i korištenje homeopatskih pripravaka u prvoj pomoći. Taj širok spektar primjene obuhvaća sve razine tijela, psihe i duha te se primjenjuje kod:

- traumatskih ozljeda, padova, udaraca, uganuća, išćašenja
- kožnih problema,
- bolnih stanja,
- kožnih problema,
- psiholoških problema,
- bolesti štitnjače
- bolesti dišnog sustava
- probavnog sustava
- urinarnog sustava
- ginekološkog sustava
- lokomotornog sustava...

HOMEOPATSKI PREGLED - Uzimanje anamneze i klinički pregled

Liječenje homeopatijom bazira se na homeopatskom pregledu koji sačinjava niz različitih pitanja iz tjelesne, psihološke i mentalne sfere osobe, određenih modaliteta, pogoršanja-poboljšanja, općih i specifičnih simptoma te nasljednih predispozicija. Potom se određuje lijek (similliarum) koristeći jednu ili više metoda:

- konstitucijsku remediju koja pokriva totalitet simptoma i karakteristike osobe
- specifičnu remediju za akutni poremećaj, ozljedu, stanje, što zavisi od napadnutog tkiva
- remedije za karakterističnu simptomatologiju

KAKO NASTAJU HOMEOPATSKI LIJEKOVI - REMEDIJE ILI PRIPRAVCI?

Homeopatski lijekovi nastaju procesom potenciranja kojim se pobuđuje skrivena moć iscjeljivanja koja se nalazi u supstancama od kojih se prave homeopatski lijekovi. Te supstance su najčešće biljnog, mineralnog i životinjskog porijekla.
Homeopatski pripravci najčešće se primjenjuju u obliku granula, tinktura i masti.

POTENCIRANJE:
Proces potenciranja je matematičko-mehanički proces, koji prema određenoj skali reducira medicinske supstance do stanja fizičke rastvorljivosti, fiziološoj pretvorljivosti i terapeutskoj aktivnosti.
Postepeno razrjeđivanje i protresanje lijeka, čini njegovo djelovanje izuzetno moćnim, a u isto vrijeme neškodljivim.

TKO SE MOŽE LIJEČTI HOMEOPATIJOM?

Homeopatija zbog svoje neškodljivosti primjenjuje se i u trudnoći, kod dojenčadi i male djece.